Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Hiszpańskia oliwa z oliwek - zdrowa alternatywa dla oleju
Coraz większa świadomość konsumentów w temacie zdrowego odżywiania idzie w parze z wyborami produktów wyższej jakości, które wykazują dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest oliwa z oliwek. Diety beztłuszczowe odeszły w niepamięć, gdy przeprowadzono i opublikowano serię badań udowadniających pozytywne działanie jednonienasyconych tłuszczów. Z tego rodzaju tłuszczów w największym procencie składa się oliwa z oliwek. Dlaczego warto wybrać tę, która produkowania jest w Hiszpanii?
Z jakich oliwek produkowana jest hiszpańska oliwa?
Hiszpania to słoneczny kraj o klimacie śródziemnomorskim, który zapewnia doskonałe warunki do uprawy oliwek. Dzięki temu na całym jej terenie funkcjonuje mnóstwo gajów oliwnych, w których rośnie ponad 26 odmian. Najpopularniejsze z nich to:
Przeczytaj również: Czego nie powinno zabraknąć w diecie gwarantującej zdrowe kości i stawy?
picuda – uprawiana głównie w prowincji Kordoba, owoce drzew oliwnych tej odmiany mają bardzo delikatny smak, podobnie jak oliwa, która jest z niej wytwarzana;
Przeczytaj również: Najważniejsze zasady zdrowego odchudzania
picual – oliwki tej odmiany znane są z lekko gorzkiego smaku, dlatego oliwa, jaka z nich powstaje, jest bardzo wyrazista i nieco cierpka;
arbequina – oliwki uprawiane głównie w Katalonii, to niezwykle smaczne owoce, a oliwa, jaką się z nich produkuje, ma wyjątkowo intensywny aromat;
hojiblanca – odmiana oliwek, która wyróżnia się gorzkim i pikantnym smakiem, z tego powodu oliwa z oliwek tej odmiany jest równie wyrazista i nieco gorzka.
Przeczytaj również: Jak dieta wpływa na zdrowie i dobrostan człowieka?
Smak hiszpańskiej oliwy z oliwek – co mówi o jej jakości?
Rynek oferuje wiele rodzajów oliwy z oliwek, dlatego warto wiedzieć, jakimi cechami wyróżnia się wyrób hiszpański. O wysokiej jakości świadczy jej smak i zapach. Jeśli po otwarciu butelki nie uderza Cię wyraźny zapach łączący w sobie nie tylko aromat oliwek, ale i zielonej trawy czy fig, oznacza to, że oliwa nie jest najwyższej jakości. O jej klasie świadczy również kolor. W zależności od użytej odmiany oliwek powinien być zielony lub żółty. Lepiej wystrzegać się produktów o kolorach ciemnożółtym zmierzającym w kierunku pomarańczowego. No i oczywiście smak. Bez względu na to, czy hiszpańska oliwa z oliwek powstała z odmiany łagodnej, czy wyrazistej, smak zawsze jest wyczuwalny. Oliwa bez smaku nie jest oliwą dobrej jakości.
Jakie wartości odżywcze ma hiszpańska oliwa z oliwek?
Oprócz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych hiszpańska oliwa z oliwek jest cennym źródłem witamin, takich jak A, D, C i E. Dostarcza również magnez i wiele innych, cennych dla zdrowia minerałów. Jest źródłem antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana