Artykuł sponsorowany

Hyzop lekarski i koziołek lekarski – cenne, choć mało znane zioła

Hyzop lekarski i koziołek lekarski – cenne, choć mało znane zioła
W ostatnich latach w Polsce wzrasta zainteresowanie domową uprawą roślin – nie tylko kwiatów ozdobnych, ale także warzyw i ziół. Przydomowe ogródki, a także balkony i parapety mieszkań w wielkich miastach zamieniają się w małe uprawy. Hodowla roślin z nasion to z jednej strony przyjemne hobby, z drugiej zaś sposób na pozyskanie zdrowych, ekologicznych składników spożywczych. Majeranek, szczypiorek, pietruszka i lubczyk to najpopularniejsze rośliny w kuchennych zielnikach. Nic w tym dziwnego, bo właśnie one najczęściej trafiają do tradycyjnych polskich potraw. Wśród ziół przyprawowych, które chętnie uprawiane są w doniczkach, trzeba wymienić również bazylię i oregano. Na parapecie można uprawiać też zioła lecznicze na napary – w tej grupie królują mięta, melisa i szałwia. Jeśli masz choćby maleńki ogródek lub działkę, weź pod uwagę uprawę ziół z nasion w gruncie. Właśnie na zewnątrz najlepiej czują się kozłek i hyzop lekarski.

Kozłek lekarski (Valeriana officinalis)

Korzenie i kłącza kozłka lekarskiego są bogatym źródłem kwasu walerenowego i izowalerianowego, co czyni z tej rośliny ważny surowiec zielarski. Nazwy wymienionych substancji brzmią tajemniczo, jednak ich zbawienne właściwości poznano już wieki temu. Mikstury przygotowywane z podziemnych części kozłka stosuje się jako łagodne środki uspakajające i ułatwiające zasypianie. Ich stosowanie wskazane jest w stanach zwiększonego napięcia nerwowego, przy bólach migrenowych i żołądkowych wywołanych stresem. Od łacińskiej nazwy zioła pochodzą nazwy naturalnych preparatów leczniczych, które możemy kupić w aptekach – waleriany i kropli walerianowych. Wyciąg z kłączy kozłka lekarskiego jest ich podstawowym składnikiem.
Kozłek lekarski w Polsce jest rośliną pospolitą, można spotkać go w wilgotnych lasach i na podmokłych łąkach. Niestety dzikorosnąca waleriana nie nadaje się do przygotowania pełnowartościowego suszu. Chcąc wykorzystać kozłka w celach leczniczych, trzeba kupować gotowe preparaty lub przygotować susz z własnej uprawy. Na szczęście wyhodowanie tego zioła z nasion nie jest trudne. Kozłek doskonale radzi sobie na większości gleb, wymaga jednak regularnego podlewania – podpowiada nasz rozmówca z hurtowni nasion TORAF.
Kozłek lekarski jest ziołem dwuletnim i mrozoodpornym. Można wysiewać go dwa razy w roku: między majem a czerwcem i od sierpnia do października. Zbiory przypadają na okres od kwietnia do maja (przed kwitnieniem) i od października do listopada (po dojrzeniu nasion). Najpierw należy usunąć części zielone, a następnie wykopać korzenie i kłącza. Po oczyszczeniu z ziemi należy je przeciąć wzdłuż na pół i suszyć (w temperaturze maks. 35 oC). Gotowy surowiec ma szarobrunatny kolor i charakterystyczny zapach. Nadaje się do przyrządzania wyciągów i nalewek.

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis)

Z leczniczych właściwości hyzopu korzystali starożytni Grecy i Rzymianie – roślina pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, rodzimie występuje też w Azji Zachodniej i Afryce Północnej. Zioło zawiera olejki eteryczne, sole mineralne, garbniki i przeciwutleniacze, które mają szereg dobroczynnych właściwości. Ziele hyzopu ma działanie wykrztuśne i przeciwzapalne, w związku z czym jego picie zaleca się w chorobach układu oddechowego od przeziębień po astmę i zapalenia płuc. Hyzop lekarski jest też składnikiem mieszanek ułatwiających trawienie, picie naparu pomaga w zwalczaniu wzdęć, nadkwaśności i zaparć. Okłady z hyzopu łagodzą bóle stawów, przyspieszają gojenie ran i pomaga w walce z grzybicą stóp. Świeże i suszone liście hyzopu znajdują zastosowanie w kuchni jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych zup i sałatek. Również kwiaty hyzopu są jadalne – można ozdobić nimi jajecznicę lub sałatkę. Choć mało znany w Polsce, jest popularną przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej. Hyzop lekarski jest rośliną wieloletnią, podobnie jak kozłek – mrozoodporną. Decydując się na uprawę, trzeba pamiętać o pochodzeniu rośliny. Nasiona zioła można wysiewać prosto do gruntu dopiero w maju, wybierając dobrze nasłonecznione miejsce. Chcąc siać w kwietniu, trzeba przygotować ciepły inspekt; możliwa jest też uprawa w skrzynkach balkonowych. Lecznicze napary przyrządza się z części nadziemnych, a to oznacza, że w jednym sezonie można przeprowadzić nawet trzy zbiory. Ziele na herbatki należy suszyć naturalnie, w temperaturze nieprzekraczającej 30 oC, w miejscu zabezpieczonym przed dostępem światła słonecznego. Do przygotowania szklanki naparu wystarczy łyżeczka rozdrobnionego suszu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.