Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Kilka słów o serze wędzonym
Proces powstawania sera wędzonego
Wędzenie sera jest procesem zbliżonym do wędzenia mięsa. Wędzeniu można poddawać praktycznie każdy ser, o ile jego konsystencja na to pozwala. Ser przeznaczony do wędzenia powinien być na tyle zbity, aby się nie rozpaść. Możesz więc odymić: mozzarellę, goudę, cheddar, ser tylżycki, ementaler, salami i wiele innych. Ser wędzony powstaje przez poddanie go działaniu dymu z drewna drzew liściastych. Sery powinny być pod przykryciem lub w zamkniętej komorze, tak aby dym nie uciekał. Istotne jest utrzymanie stałej temperatury, choć co do jej wysokości opinie są podzielone – znajdą się zarówno zwolennicy wędzenia w ciepłym dymie, jak i tacy, którzy uważają, że słaby ogień i chłodny dym dają lepsze efekty. Wędzenie sera trwa minimum trzy godziny, choć może trwać także osiem. W tym czasie ser zmienia barwę na ciemniejszą – w szczególności skórka, która może stać się nawet ciemnobrązowa. Proces ten oddziałuje także na zapach i smak – stają się one „dymione” i wyraziste, charakterystyczne dla wszystkich wędzonych produktów. Ser po uwędzeniu staje się nie tylko ciemniejszy i aromatyczny, ale też znacznie mniej podatny na zepsucie. Dzieje się tak, ponieważ wytapiany w procesie wędzenia tłuszcz pojawia się na skórce sera i łączy z dymem. W ten sposób powstaje naturalny konserwant, który chroni ser przed bakteriami i grzybami.Kulinarna charakterystyka i zastosowania sera wędzonego
W wyżej opisanym procesie powstaje m.in. Gouda wędzona z „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. W tym gatunku łagodność goudy łączy się z wyrazistością wędzonki, dając interesujący efekt. Sery wędzone są dostępne najczęściej w kostkach lub plastrach. Ich zastosowania są praktycznie takie same, jak w przypadku serów niewędzonych, choć używając tych pierwszych, trzeba uważać, aby intensywny dymny aromat nie zepsuł smaku dania. Nadają się on zarówno do topienia jak i zapiekania. Bez obaw można stosować sery wędzone na kanapkach, szczególnie jeżeli stanowią one prowiant na piknik góry, albo wycieczkę – wydłużona trwałość sera wędzonego sprawi, że nawet po kilku godzinach będzie smakował bardzo dobrze! Ciekawą propozycją kulinarną są też nietypowe tosty – intensywniejsze w smaku i jeszcze lepiej pasujące do ketchupu. Godne polecenia są także papryki faszerowane z serem wędzonym. Dodatek startego wędzonego sera urozmaici dania makaronowe z łagodnymi sosami, np. pieczarkowym czy śmietanowym.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana