Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!
Właściwości zdrowotne orzecha kokosowego
Orzech kokosowy to produkt uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Przetwory z orzecha drzewa kokosowego trafiają na nasz stół w postaci świeżego miąższu, wysuszonych wiórek, płatków czy oleju kokosowego. Za przepysznym, słodkim smakiem idą także inne korzyści – szczególnie te zdrowotne. Zobacz, jak spożywanie kokosa może wpłynąć na pracę Twojego organizmu i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
Kokos sposobem na silny organizm
Miąższ orzecha kokosowego to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Ten produkt stanowi bowiem źródło wielu witamin (szczególnie witaminy C), minerałów (przede wszystkim potasu, magnezu i fosforu) oraz błonnika. Obok cennych elementów odżywczych znajdują się także nasycone kwasy tłuszczowe, które w szczególny sposób wspomagają organizm w ciężkim dla układu odpornościowego czasie. Zarówno świeża wyściółka orzecha, jak i jej suszone rodzaje w postaci chipsów kokosowych czy wiórków zaopatrują organizm w trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Te wyjątkowe kwasy, nie dość, że budują odporność, to jeszcze są błyskawiczne przetwarzane w energię. Cząsteczki MCT są dużo mniejsze niż LCT, czyli trójglicerydy długołańcuchowe, dzięki czemu wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej bez zaangażowania enzymów trawiennych. Orzech kokosowy jest więc idealnym sposobem na ekspresowy zastrzyk energii.
Z powodu swoich wartości odżywczych kokos polecany jest osobom uprawiającym sporty. Wspomniany wcześniej potas wspomaga regenerację organizmu po intensywnych treningach, stanowi także swego rodzaju „paliwo dla mięśni”. Duża zawartość potasu (aż 356 mg/100 g produktu) wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, więc świetnie sprawdzi się u wysokociśnieniowców.
Kokos w diecie redukcyjnej
Podobnie jak w przypadku suszonych owoców, wiele osób obawia się włączyć kokos do swojej diety odchudzającej. Powodem jest wysoka wartość kaloryczna sięgająca 335 kcal na 100 gramów. Taka liczba może co prawda przestraszyć, jednak warto pamiętać o innych właściwościach kokosa, które mogą wspomóc odchudzanie. Pierwszą cechą łączącą kokosa i suszone wiśnie czy śliwki jest wysoka zawartość błonnika. Suszony miąższ orzecha kokosowego może zawierać go aż 23 gramów na 100 gramów. Błonnik nie tylko wspiera procesy trawienne, przeciwdziałając zatwardzeniom, ale także daje długotrwałe uczucie sytości. Dzięki przekąsce w postaci niewielkiej porcji chipsów z kokosa będziesz w stanie skutecznie ograniczyć łaknienie oraz pozbyć się problemów z podjadaniem. Na pewno będzie to skuteczny i smaczny sposób na mały głód!
Bezpieczny dla cukrzyków, korzystny dla serca
Chociaż kokos kojarzy nam się z deserami, w rzeczywistości nie jest aż tak słodki. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 45, dzięki czemu może być bezpiecznie stosowany zarówno przez osoby na diecie, jak i cukrzyków. Aromatyczny kokos doskonale nada się więc do przygotowywania dietetycznych deserów, kremów, wypieków, sałatek czy lodów. Taki dodatek może spodobać się także osobom borykającym się z wysokim poziomem złego cholesterolu. Orzech kokosowy przyczynia się do obniżenia cholesterolu frakcji LDL (tego złego) i podwyższenie HDL (tego dobrego). Dzięki temu redukuje on ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób serca.
Ze względu na dużą zawartość kwasów MCT, w kokosie upatruje się także szansy na zapobieganie i walkę z chorobami układu nerwowego np. Alzheimera czy Parkinsona. Badania nad tym trwają, jednak my wiemy, że włączenie kokosa do diety już teraz na pewno wyjdzie Ci na dobre.
Właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe
Kokos nazywany jest czasami „naturalnym antybiotykiem”. Nic w tym dziwnego, skoro liczne badania dowiodły, że miąższ orzecha kokosowego może przyczyniać się do walki z infekcjami bakteryjnymi (np. gronkowcem) oraz wirusowymi (np. opryszczką, grypą i odrą). Spożywanie świeżego kokosa podczas infekcji może skrócić czas jej trwania oraz ograniczyć szkodliwość skutków. Z kolei ze względu na właściwości przeciwpróchnicze i przeciwgrzybicze kokos jest częstym składnikiem płynów do płukania ust. Nie tylko zmniejsza on ryzyko rozwinięcia się próchnicy (ogranicza osadzanie się bakterii na zębach), ale także zwalcza grzyby w obrębie jamy ustnej, które są przyczyną aft i pleśniawek.
Jak widzisz, kokos to nie tylko smaczny dodatek to lodów i kremów. Wiąże się z nim także wiele właściwości zdrowotnych, które mogą zaprocentować w przyszłości, wspierając pracę całego organizmu – od układu odpornościowego, po układ trawienny i nerwowy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana