Artykuł sponsorowany

Zasadnicze różnice między białkiem sojowym a serwatkowym

Zasadnicze różnice między białkiem sojowym a serwatkowym

Białko to jeden z najważniejszych budulców ludzkiego organizmu. Przyjmować je muszą wszyscy, niezależnie od kondycji fizycznej. Wybór białka jest jednak szczególnie ważny dla osób, które pracują nad swoją sylwetką i chciałyby osiągnąć jak najlepsze rezultaty. Co zatem warto wiedzieć o białku serwatkowym i sojowym?

 

Białko sojowe 

 

Białko sojowe to jedna z najlepszych opcji roślinnych dla wegan i wegetarian, którzy ze względu na brak mięsa w swojej diecie musieli znaleźć dla niego godny zamiennik. Soja zawiera w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ważne dla funkcjonowania naszych organizmów pierwiastki takie jak żelazo, fosfor, wapń, magnez, potas i witaminy z grupy B, a ponadto stanowi również źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6, które regulują poziom złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo białko sojowe jest polecane przy odchudzaniu ze względu na swój niski indeks glikemiczny, co jest korzystne zwłaszcza w przypadku kobiet. Białko sojowe cechuje się także korzystnym aspektem ekonomicznym: jest ono stosunkowo łatwe i tanie w produkcji. Jak podaje firma Polska Soja: żadne inne źródła białka nie są w stanie przewyższyć zalet białka sojowego.

 

Białko serwatkowe 
 

Serwatka to produkt uboczny powstający w wyniku wytwarzania sera. Jednak aby doprowadzić ją do postaci, która nadaje się do spożycia, najpierw należy ją odfiltrować i sproszkować. W ten sposób otrzymuje się wyrób, który zawiera 80 g białka/100 g produktu. Główną zaletą białka serwatkowego jest jego uniwersalność: można je dodawać do między innymi placków czy ciast. Szczególną popularnością cieszą się szejki, które spożywają głównie osoby na redukcji. Dzięki swojej stosunkowo niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości białka świetnie sprawdzi się jako samodzielny, potreningowy posiłek lub jako dodatek do dania. 

 

Które białko jest lepsze: sojowe czy serwatkowe? 


Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, albowiem wszystko będzie zależało od potrzeb i wymagań. Białko sojowe jest polecane przede wszystkim kobietom ze względu na wysoką zawartość witamin oraz kwasów tłuszczowych. Istnieją także przesłanki na to, że spożywanie soi pozwala opóźnić menopauzę. Oprócz tego ta opcja wydaje się być najpopularniejsza wśród wegan. Z kolei tym, co przemawia na korzyść białka serwatkowego, jest jego przyswajalność oraz uniwersalność: przyjmuje się, że koncentrat białka serwatki potrzebuje od 1 do 3 godzin, by przedostać się do krwiobiegu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Suplementy diety połączone ze sportem okazały się skuteczne? Dowiedziałaś się wszystkiego, co chciałaś podczas wizyty w poradnictwie laktacyjnym? Jesteś zadowolony operacji plastycznej? A może optyk pomógł Ci dobrać okulary dopasowane do kształtu twarzy albo masaż okazał się przyjemny? Jeśli tak, to pozostaw po sobie komentarz. W ten sposób pomożesz innym znaleźć specjalistę, a nam rozwijać biznes. Bądź zdrowy ze zdrowie.pkt.pl!

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.